Verksamhetschefen för barn- och ungdomshälsan och en kurator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under den första telefonbedömningen får patienten prata med en kurator och beskriva hur man mår. Se mer i klippet hur samtalet går till. Foto: Christoffer Söderman/SVT

Ny satsning ska slussa unga i Västerås med psykisk ohälsa rätt – och minska köerna

Publicerad

Nu ska det bli lättare för unga med psykisk ohälsa i Västmanland att komma till rätt vårdnivå. Via en enda kontaktväg ska barn eller deras föräldrar snabbt lotsas rätt, och på så sätt minska köerna.

”En väg in” som mottagningsfunktionen heter, finns redan i nästan alla regioner runt om i landet men nu har den också kommit till Västmanland.

Den som mår psykisk dåligt eller vårdnadshavaren anmäler detta via 1177. Sen görs en första bedömning via ett telefonsamtal för att hitta rätt hjälp. Det kan vara till exempel vara en mottagning inom hälso- och sjukvården, eller en verksamhet inom kommunen.

– Det har tidigare varit svårt att veta vart man ska vända sig. Tanken är att det ska vara lika lätt att boka en tid här som att boka en tid hos frisören eller på gymmet, säger Sara Axelsson Gustavsson, verksamhetschef för barn- och ungdomshälsan och den nya mottagningsfunktionen.

I klippet kan du höra mer hur det är tänkt att ”En väg in” ska minska köerna till BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.