DNA-märkning för att förhindra kopparstölder jobbar man med sedan tidigare. Nu tittas det även på andra åtgärder, berättar Eva Carlin tf kyrkogårdschef på Hovdestalund. Foto: Rebecka Segelström/SVT

Stor kopparstöld på Hovdestalunds kyrkogård

Uppdaterad
Publicerad

Över 2000 kilo kopparplåt har stulits från Hovdestalunds kyrkogård i Västerås.
– Det är den värsta vi råkat ut för, säger Eva Carlin, tf kyrkogårdschef.

Kopparstölden, som P4 Västmanland var först att berätta om, upptäcktes på fredagen när en snickare skulle undersöka en vattenläcka i taket.

Kopparplåt från taket på krematoriebyggnaden motsvarande 200 kvadratmeter uppskattas ha stulits – och det innan snön kom.

Även koppar från minneslunden är borta.

Eva Carlin berättar att det är fjärde gången inom ett år som kopparplåt stjäls från kyrkogården. Kostnaden beräknas landa på 300 000kronor. På grund av kulturvärdet ska det stulna ersättas med ny koppar.

– Det är jättetråkigt. Det är ju också andra stora värden som förstörs. Sen kan man ju tycka, att finns det ingenting som är fredat? säger Eva Carlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer