Mats Eriksson pendlar från Virsbo till Stockholm. För honom kommer införande av Movingo innebära högre kostnad varje månad. Foto: TT/SVT

Nya pendlarbiljetten gäller inte för alla

Uppdaterad
Publicerad

Det nya pendlarsystemet Movingo, systemet som ska göra det enklare att pendla i Mälardalen, gäller inte hela kollektivtrafik-systemet.

För den som till exempel bor i Virsbo, kommer det att behövas dubbla månadskort när det gamla kortet försvinner. Anledningen till det är att Tåg i Bergslagen inte är medräknat.

– Det är ju inte det bästa. De skulle ha tänkt till så att alla hade möjlighet att utnyttja det här, säger pendlaren Mats Eriksson.

Kommer kosta mer

Mats bor i Virsbo och pendlar dagligen till Stockholm. Idag åker han med tim-combikort men när det försvinner kommer han alltså behöva köpa två månadskort.

Det kommer kosta honom mellan 500 och 1000 kronor mer i månaden.

Medveten om problemet

Tommy Levinsson som är ordförande i kollektivtrafiknämnden är medveten om problemet och säger att det är något de i nuläget diskuterar med SJ. Han hoppas att de ska hitta en lösning för pendlare som behöver åka med Tåg i Bergslagen.

Men tills på söndag, när Movingo börjar gälla, kommer det inte finnas någon lösning.

– Det han kan göra, om han vill är att ta bussen, säger Tommy Levinsson(S).

”Finns inga bussar”

Men att ta bussen istället för tåget blir svårt för Mats Eriksson.

– Det är om jag hittar någon buss. Det finns inga bussar uppe hos oss. Dem tog de bort för fyra, fem år sedan så vi måste åka tåg eller bil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.