Nya solarieregler upprör

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en månad tillbaka råder det nya regler kring solariesolning. Gamla solarium måste bytas ut och i obemannade solarier får man endast sola 15 minuter i sträck. Detta har fått branschfolk att reagera. Björn Larsson från Västerås är en av de upprörda.

För att skydda solkänsliga personer har Strålsäkerhetsmyndigheten ändrat reglerna för hur man får sola solarium. Bland annat ska gamla solarier slängas ut. Detta har fått solarieägaren Björn Larsson i Västerås att bli förbannad.

– Hela mitt liv faller i sär, jag måste kasta allt jag har, säger han.

Björn Larsson har drivit solarier i olika former sedan 1984. Just nu har han fyra stycken. Det mest nyöppnade är endast ett år. Men solariebäddarna, som han brukar köpa begagnade, är inte längre tillåtna.

– När jag fick reda på det i mitten av december blev jag bestört och kunde inte sova på nätterna. Det känns bara helt befängt, säger han.

Totalt har runt 270 överklagningar kommit in till Strålsäkerhetsmyndigheten den senaste tiden. Det är personer i branschen som inte är nöjda med de nya reglerna. Men det går inte att överklaga myndighetens föreskrifter, menar både Strålskyddsmyndigheten och förvaltningsrätten.

– Men de som ansökt om dispens för 15-minutersregeln har vi godkänt i samtliga fall, säger Johan Gulliksson, utredare på Strålskyddsmyndigheten.

Johan Gulliksson menar att reglerna har ändrats för att skydda de som solar mot brännskador i första hand. Kritik som solarieägaren Björn Larsson inte förstår.

– Det är mycket vanligare att bränna sig på sin chartersemester utomlands. Då kan man väl förbjuda charterresor också, säger han.

– Soltider i obemannade ”drop-in”-salonger begränsas till högst 15 minuter för att skydda solkänsliga personer från att bli illa brända

– Krämer, andra preparat och kemikalier, som påskyndar solbränna får inte säljas i verksamheter med kosmetiska solarier.

– Nya regler för byte av solarielysrör, vilket innebär att ett större utbud av rör med lämpliga egenskaper kan användas

– Ny obligatorisk väggaffisch ”Råd för att skydda din hälsa” med soltidsrekommendationer

– Nya definitioner av syftet med kosmetiska och medicinska solarier. Syftet avgör om den som bedriver solarieverksamhet behöver söka tillstånd eller inte. Marknadsföring av kosmetisk solariesol i medicinskt syfte kan motverkas

– Möjlighet att utöva tillsyn av solrum

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer