Nya soptunnor ska minska skräpet på Löga

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska kommunen försöka ta sig an en av Västerås mest nedskräpade platser: Lögastrand. Tio avancerade soptunnor ska förhoppningsvis kapa både kostnader och nedskräpningen.

Lögastrand är populärt soliga dagar. Men en vanlig syn är överfulla soptunnor och kvarglömt skräp på gräsytorna. Nu har Västerås kommun köpt in tio avancerade soptunnor som förhoppningsvis ska ändra på det här.

Ulf Palm, Västerås kommun.

– När det fylls på trycks skräpet ihop, så en sådan här soptunna motsvarar åtta stycken vanliga papperskorgar. Det fiffiga med den här är också att den larmar våra entreprenörer när den börjar bli full och det är dags att tömma, säger Ulf Palm, kommunikatör på Västerås teknik- och fastighetsförvaltning.

Ska löna sig på sikt

Varje år lägger kommunen 300.000 kronor sophanteringen enbart på Lögastrand. De tio soptunnorna kostar 450.000 kronor, men tanken är att driftskostnaderna ska bli lägre med tiden och att tunnorna ska löna sig på sikt.

– Vi har öppet köp på dem så nu provar vi över sommaren och ser hur det går. Om det fungerar bra finns planer på att införskaffa ytterligare tunnor till Vasaparken, säger Ulf Palm.

Tunnorna drivs av en solcellspanel ovanpå tunnan och är strategiskt utplacerade över hela Lögastrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer