Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi måste inte bara ha fler våtmarker utan även placera dem på rätt platser”, säger Faruk Djodjic forskare SLU. Hör mer om det nya verktyget här i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Nytt kartverktyg ska ge fler våtmarker – och på rätt plats

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt kartverktyg av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) har nu lanserats. Tanken är att markägare ska inspireras till att skapa fler våtmarker och göra det på rätt ställen.

– Det hoppas vi verkligen, i medicinska termer blir det lättare att ställa rätt diagnos och uppskatta effekterna av åtgärder som sätts in, säger Faruk Djodjic, forskare SLU.

Verktyget heter Norrström efter utloppet från Mälaren ner i Östersjön i centrala Stockholm. Det innefattar vattendrag som rinner ner i, och områden runt Mälaren. Tanken är att alla som är inblandade i skapandet av nya våtmarker ska få större hjälp om var våtmarken gör störst nytta.

– Markägare, rådgivare och myndigheter får genom verktyget snabbt en gemensam bild och det kan förkorta processen, säger Faruk Djodjic.

Våtmarkernas funktion

Våtmarker fungerar dels som buffertar för vatten och vid kraftiga skyfall håller de kvar vatten och minskar risken för översvämningar. De fungerar också som ett naturligt filter där näringsämnen från exempelvis jordbruket stannar upp och binds eller släpps igenom i lägre koncentrationer än utan våtmarken. Även den biologiska mångfalden gynnas kraftigt av våtmarker.

SLU har jobbat med data från projektet Rich Waters som leds av Länsstyrelsen i Västmanland.

– Vi har genom vår forskning sett att många våtmarker inte är optimalt placerade, så med det här verktyget hoppas vi kunna placera dem där de ger mest nytta, säger Faruk Djodjic.

I klippet ovan får du se det nya avancerade kartverktyget.

Lista: Tre viktiga vinster med en våtmark

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre vinster med våtmarker. Hör experten berätta mer i klippet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.