Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med den nya anläggningen på Hovestadlund kommer det att bli möjligt att utföra 4000 kremeringar om året. Foto: Daniel Brodén/SVT

Miljövänligare krematorium när Hovdestalund kykogård i Västerås rustas för 330 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt krematorium med biogasdrift ska byggas och en omfattande förnyelse och upprustning av Hovdestalund kyrkogård i Västerås kommer utföras. Arbetet beräknas pågå i över fem år och kosta 330 miljoner.

– Det är fantastiskt välkommet och något som vi verkligen längtat efter, säger kyrkogårdschef Eva Carlin.

Enligt Svenska kyrkan i Västerås är delar av anläggningen från början av 1950-talet och motsvarar varken dagens krav eller morgondagens behov i ett växande Västerås.

330 miljoner kronor beräknas kostnaden bli och är den enskilt största investeringen hittills för Svenska kyrkan Västerås.

– Investeringen betalas genom den begravningsavgift som alla skattskyldiga betalar, och påverkar därmed inte församlingsverksamhetens ekonomi, säger kyrkogårdschef Eva Carlin.

I klippet berättar Eva Carlin mer om den stora satsningen på Hovdestalund kykogård.

Så här kan det komma att se ut när ombyggnationen är klar på Hovdestalund kykogård i Västerås. Befintlig byggnad till höger och det nya krematoriet till vänster i bild. Foto: Skissbild från ET Cetera

Dagens krematorium kan utföra 2 500 kremeringar om året. Med den nya anläggningen kommer det att bli möjligt att utföra 4 000 kremeringar.

Nu används eldningsolja vid kremationer. I det nya krematoriet kommer närproducerad biogas att användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.