Foto: Ulrika Mogren, Länsstyrelsen Västmanland

Nytt samarbetsavtal vid kris undertecknat

Publicerad

Idag förnyades den överenskommelse om hur samarbetet ska se ut vid en samhällsstörning i Västmanland.

Den gamla överenskommelsen undertecknades 2005 och i den nya har man flyttat fokus från ”under en händelse” till att innefatta även ”före och efter en händelse”.

– Vi har jobbat med att ta fram mallar för hur samarbetet ska se ut. Det kan till exempel handla om hur representanter från olika myndigheter ska träffas och kunna fatta beslut för att allmänheten ska påverkas så lite som möjligt vid en samhällsstörning, säger Ingela Regnell som är beredskapsdirektör vid länsstyrelsen i Västmanland.

De aktörer som undertecknar avtalet är: kommuner, räddningstjänstförbunden, polisen, landstinget, SR P4, försvarsmakten och länsstyrelsen.

– Tanken är att vi ska hjälpas åt, arbeta mot gemensamma mål och syften. Avtalet ska tydliggöra att vi alla är lika viktiga och vi ska veta hur vi ska kunna hantera en händelse så effektivt som möjligt, säger Ingela Regnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.