Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polisens Björn Sidenhjärta förklarar hur bedragarna lurar offren att begå penningtvättsbrott. Foto: Adam Danielsson/SVT

Dubbelsmällen: Offer för romansbedrägerier döms för penningtvättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Romansbedrägerierna kan i vissa fall leda till att offer själva begår brott. De luras att tvätta pengar åt bedragare.

– Ta absolut inte emot pengar från någon du knappt känner. Då ska alla varningsklockor ringa, säger Björn Sidenhjärta, gruppchef för polisens bedrägerigrupp i region Mitt.

Enligt Björn Sidenhjärta från polisen blir offer som döms för penningtvättsbrott återbetalningsskyldiga.

–  Säg att en person har fått 300 000 kronor och skickar det vidare, då blir de återbetalningsskyldiga på pengarna till det andra offret. Det utöver de skulder som de redan har och alla pengar som borta är total katastrof, säger han.

Vill se mer utbildning till unga

Romansbedrägerier blir allt vanligare. Björn Sidenhjärta vill se ett internationellt samarbete för att stoppa brottsligheten, samtidigt som han tycker att yngre personer behöver få utbildning redan i skolan.

– Jag önskar att du redan i högstadiet eller åtminstone på gymnasienivå hade ordentlig utbildning i att hantera pengar och vad du ska tänka på för att inte hamna i de här situationerna, säger Björn Sidenhjärta. 

Vad kan jag göra om jag blivit utsatt för romansbedrägeri?

– Anmäl det så fort som möjligt. Då vi får en chans att spåra pengarna, och framför allt kanske spåra pengar i Sverige, så vi kan betalningssäkra pengarna via penningtillslag, säger Björn Sidenhjärta.

I klippet berättar polisens Björn Sidenhjärta om hur offer till romansbedrägeri kan begå brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.