Foto: SVT

Efter succéfilmen Tårtgeneralen – turismen ökar i Köping

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan spelades Tårtgeneralen in i Köping och för några månader sedan hade den premiär. Nu tycker man sig se att premiären har gett ringar på vattnet och fler turister tar sig till Köping.

– Vi har nästan varje dag besökare inne på turistbyrån som ställer frågor och vill se platserna där filmen spelades in, säger Annelie Hedvall, chef på turistbyrån på Köping kommun.

För att kunna möta alla efterfrågningar bestämde sig turistbyrån i Köping att göra en broschyr där man kan följa med i Tårtgeneralens fotspår. I den finns bland annat inspelningsplatser utmarkerade men även fakta från hur det verkligen gick till den där dagen 1985.

Annelie Hedvall är chef på turistbyrån i Köping. Foto: SVT/Lisa Andreasson

– Det är väldigt populär, man tar med sig lilla foldern och ger sig ut i Köping. Jag har sett flera som stannar och fotograferar platser, säger Annelie Hedvall.

”Det är lite ovanligt”

Ett ställe som spelar stor roll i Tårtgeneralen är konditori Bivur i Köping. Det är en av de ställen som nu fått vänja sig vid att fler nyfikna turister stannar till för att ta en bild på fiket.

– Det är lite ovanligt. Det är det väl aldrig någon som gjort innan den här filmen. Fasaden är väl inte så vacker egentligen men nej det är kul, säger Per Sjöman som är konditor.

Både på konditoriet och på turistbyrån i Köping tror man att filmen kommer ha en stor del i att fler kommer ta vägarna förbi Köping.

– Jag tror det här betyder jättemycket för Köping. Vi kommer få jättemycket turister hit, speciellt nu under sommaren, säger Per Sjöman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.