Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Boende oroliga efter utbrottet av svinpest i Fagersta: ”Det räckte med corona”

Uppdaterad
Publicerad

Svinpestutbrottet påverkar många som bor i den smittade zonen. SVT har pratat med oroliga Fagerstabor som inte vet hur de ska hantera det nya läget med stora avspärrade naturområden.

”Det är otäckt” – starta klippet för att höra några Fagerstabor om att bo i den smittade zonen för svinpest.

Så tog sig den afrikanska svinpesten till Fagersta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om hur den afrikanska svinpesten spred sig till Fagersta i klippet. Foto: TT

Restriktioner i den svinpestsmittade zonen

• Jaktförbud. Förbudet gäller all typ av jakt på alla arter av vilt.

• Svamp- och bärplockning.

• Skogspromenader utanför anlagd väg.

• Bad på icke allmän badplats.

• Alla typer av skogsbruksåtgärder.

• Att släppa hundar lösa.

• Fordon och maskiner som använts i lantbruk respektive skogsbruk i den smittade zonen måste rengöras och desinficeras för att få flyttas ut ur den smittade zonen.

• Den som håller tamgrisar i smittad zon ska bland annat se över sin biosäkerhet och kontakta veterinär om djur blir sjuka eller drabbas av ökad dödlighet.

• Aktiviteter, inklusive sportevenemang, sammankomster och offentliga tillställningar, där människor vistas i skog och mark, till exempel för att plocka svamp- och bär.

Källa: Jordbruksverket

Afrikansk svinpest

Afrikansk svinpest (ASF) är en smittsam och dödlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen drabbar inte människor eller andra djurslag.

Akut afrikansk svinpest ger hög feber, upphörd foderlust och nedsatt allmäntillstånd. Huden blir ofta blåaktigt på delar av kroppen och djuret går ostadig och okoordinerad. Andningssvårigheter, ögonflöde, kräkningar, diarré samt blödningar från mun och ändtarm kan också förekomma.

Smittade djur dör vanligen inom fem till tio dagar.

Viruset är mycket motståndskraftigt och överlever länge i miljön och i kött från infekterade djur – även om köttet varit fryst.

Afrikansk svinpest kan överföras via levande djur, kläder, bilar och redskap. Fordon och maskiner som använts i lantbruk och skogsbruk i en smittad zon måste rengöras och desinficeras.

Källa: Jordbruksverket, SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.