Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppenbart rörd berättar chefen om hur personal och kunder mår Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Oro och ilska när 119 får gå från Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad
Riksdagens beslut att förändra Arbetsförmedlingens uppdrag och kraftigt minska budgeten börjar nu få genomslag i verksamheten. 119 personer varslas inom region Västmanland/Uppsala och reaktionerna från personal och arbetslösa är både oro och ilska.

-Det är alla känslor du kan tänka dig berättar chefen Kauko Leppeälä på Västeråskontoret. Rösten spricker lite när han berättar om hur personalen mår. Samtidigt är han stolt över att de ändå fortsätter arbetet med att informera sina klienter om förändringarna.

Ilska och oro bland arbetslösa

Många som hör av sig är oroliga och undrar vad som händer för just dom. Vem kommer de att ha kontakt med? Kommer de att få någon hjälp alls, berättar chefen.

-Vissa är rent ut sagt förbannade för att de inte längre får den service de har fått tidigare.

Fler frågor än svar

Mycket är fortfarande oklart kring Arbetsförmedlingens nya uppdrag, berättar Kauko som hoppas att vissa delar ska klarna under nästa vecka när regeringen lägger fram sin vårbudgetproposition.

-Vad menar uppdragsgivaren med privata leverantörer, vilken typ av tjänster ska de leverera? Kan kommunen vara en leverantör? Hur ska vi stötta de som är i stort behov av personlig service, ska vi tillhandahålla det överhuvudtaget?

Oro bland kommunerna

I förra veckan annordnade länsstyrelsen ett samverkansmöte mellan alla myndigheter och kommuner i länet för att diskutera frågan. Där framkom att flera kommuner är oroade över konsekvenserna av Arbetsförmedlingens omorganisation.

-De är oroliga över att en del av de kostnader som idag vi står för när det gäller arbetslösa kommer att hamna i deras knä och att det samarbete vi byggt upp ska försämras, säger Kauko Leppälä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer