En förgylld agraffknapp, en sorts tidig variant av en manschettknapp och högsta mode för män under folkvandringstid. Foto: Arkeologernas Statens historiska musser

Oväntade fynd på Skälby

Uppdaterad
Publicerad

Arabiska silvermynt från vikingatid, dekorbleck från en knivskida och en förgylld agraffknapp. Det och en hel del andra fynd har dykt upp vid en arkeologisk utgrävning på Skälby.

I samband med att Västerås kommun planerar för ett bostadsområde i Skälbys norra delar gräver Arkeologerna vid Statens historiska museer nu under hösten. Området har inte undersökts i större utsträckning tidigare. 

Nu har utgrävningarna pågått i några veckor och resultaten är, enligt projektledaren och arkitekten Fredrik Larsson, över förväntan.

– Det är fantastiska fynd, högstatusföremål som vi inte förväntade oss att hitta, säger han.

Fynden som har hittats hittills är bland annat två dekorerade bleck i kopparlegering som kan ha suttit på en knivskida och en agraff-knapp från folkvandringstiden, en sorts manschettknapp och högsta mode bland män under den här tiden. Dessutom har arkeologerna hittat två islamska silvermynt från 700-talet som tyder på att de boende i området har haft långväga kontakter.

– Sammantaget handlar det om högstatusföremål. Det är ett tecken på att det någonstans i närheten har funnits en gård där man har haft det lite bättre ställt. Kanske är vi på väg att upptäcka just den gården dit de här föremålen kan knytas, säger Fredrik Larsson.

Utgrävningarna pågår till mitten av oktober och det kommer att bli guidade visningar för allmänheten varje tisdag och torsdag vecka 40 och 41.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.