Foto: SVT

P-pillers effekt på livskvaliteten granskas

Publicerad

Fler unga kvinnor säger nej till p-piller – inte sällan på grund av upplevda bekymmer med nedstämdhet och minskad sexlust. Nu granskas p-pillers inverkan på kvinnors livskvalitet i en stor studie.

Över en halv miljon kvinnor förskrevs p-piller 2013. Bland unga kvinnor mellan 15 och 24 år använder drygt fyra av tio p-piller. Men användningen minskar. Jämfört med 2006 har andelen kvinnor som hämtat ut p-piller sjunkit med sex procent, enligt Socialstyrelsens läkemedelsregister. Störst är minskningen bland kvinnor 25-34 år, där andelen minskat med 13 procent.

– I min vänskapskrets minskar det också. Jag tror att folk är mer medvetna nu om att vi stoppar i oss hormoner som inte ska vara i kroppen. Jag blev själv negativt påverkad av dem, säger 33-åriga Alexandra Alegren i Stockholm.

En del kvinnor upplever att de mår dåligt av sina p-piller. Många tycker att p-piller påverkar humör, vikt och sexlust. Men det finns få vetenskapliga studier som undersökt detta.

Outforskat område

– När det gäller allvarliga medicinska risker vet vi en hel del, men när det kommer till livskvalitet och hur man känner sig vet vi nästan ingenting, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor vid Karolinska institutet.

Hon leder just nu en studie med 300 kvinnor för att bidra till mer kunskap på området.

– Det är jätteviktigt att undersöka eftersom den vanligaste orsaken till att man slutar med p-piller är just upplevd nedstämdhet och minskad sexlust, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Under tre månader får hälften av kvinnorna p-piller och resten placebo. Samtidigt ska de rapportera om symptom och upplevd livskvalitet.

P-pillret fyller 50 år i år. Att okunnigheten fortfarande är så stor kan tyckas märkligt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

– Med tanke på att uppemot 40 procent av unga kvinnor numera använder hormonella preparat, ibland i decennier, är det angeläget att också titta på hur man kan påverkas allmänt av det, säger hon.

Inställning kan påverka

Hon framhåller att det inte alls är säkert att studien kommer att visa en negativ inverkan på livskvaliteten.

– Att ha en ofördelaktig föreställning om p-piller från början kan också påverka hur man mår. I vissa fall kan kvinnor säkert påverkas negativt, men vi tror inte att det gäller generellt, säger Angelica Lindén Hirschberg.

En del kvinnor väljer också bort p-piller eftersom de är rädda för allvarliga biverkningar som blodpropp. De senaste tio åren har 21 kvinnor dött till följd av blodpropp i lungan vållad av p-piller, enligt Läkemedelsverket.

– Det finns risker med p-piller, men upprepade och omfattande utvärderingar har visat att nyttan helt klart överväger riskerna. Att vara gravid och gå igenom en förlossning eller en abort är inte heller riskfritt, säger Viveca Odlind, gynekolog och professor vid Läkemedelsverket.

Fakta

Blodpropp

* Kombinerade p-piller som också innehåller östrogen har blodpropp som allvarlig men sällsynt biverkning.

* De senaste tio åren har Läkemedelsverket fått in 21 rapporter om dödsfall som kan kopplas ihop med p-piller.

* Samma period fick myndigheten in 821 rapporter om olika slags biverkningar – 146 fall handlade om blodpropp i lungan (lungemboli).

* Varje år ansöker cirka 30 kvinnor om ersättning från Läkemedelsförsäkringen i fall som rör p-piller. De allra flesta rör blodproppar.

Källor: Läkemedelsverket och Läkemedelsförsäkringen. (TT)

Effekter på humör

* Det finns ytterst få studier om psykiska och sexuella symptom av p-piller.

* Den kunskap som finns visar att de flesta mår oförändrat bra eller bättre på hormonella preventivmedel.

* Negativa effekter på humör och sexlust är dock inte helt ovanliga biverkningar.

* Omkring 15 procent rapporterar sexuella biverkningar.

* Mellan 4 till 10 procent rapporterar försämring, av ångest och/eller depression.

* Att förutse vilka som kommer att drabbas av biverkningar är svårt.

* Det kan exempelvis bero på vilken fas i relationen kvinnan befinner sig i, underliggande psykisk ohälsa och andra faktorer i omgivningen.

Källa: Läkemedelsverket (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.