Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är för att följa trender och se hur det går i naturen” – följ med till Hamre och se hur ringmärkningen går till. Foto: Robert Gustavsson/SVT

På Hamre våtmark i Västerås ringmärks hundratals fåglar

Uppdaterad
Publicerad

Varje helg i snart två månader har Johan Karlsson och andra fågelentusiaster fångat in och ringmärkt fåglar i  Västerås på Hamre våtmark. I deras nät har runt 600 fåglar fastnat hittils.

– Man får otroligt mycket data via ringmärkning, säger ornitologen, Johan Karlsson.

Under en och samma helg i hela Europa skådas, räknas och ringmärks det flyttfåglar i projektet Eurobirdwatch. I Sverige kan det tyckas självklart att fåglar är fridlysta, men framförallt i de östra delarna av Europa är det inte alls så, menar Johan Karlsson på Västmanlands ornitologiska förening.

– Här är det en folkrörelse, men det är det inte på alla ställen. Det är enskilda personer som kämpar mot myndigheter och företag. Dom vill vi uppmärksamma genom den här dagen.

Räknar varje helg

Varje helg mellan slutet på augusti till slutet på oktober räknas och ringmärks det flyttfåglar i Västerås. Det är mest olika sorters sångare, mesar, men även kungsfiskare fastnar i näten.

– Den största ökningen i antal i år står svarthättan för, det har varit ett hundratal av bara den.

”Nötkråka, skäggmesar, flyger västerut” – I klippet: Häng med när fåglarna fångas in och ringmärks.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.