Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i klippet där centerpartisterna Bernt Bergsten och Jenny Adolphson berättar hur de hanterar vandaliseringen av deras valaffischer. Foto: Cecilia Eriksson/SVT

Stökig start på kampanjandet i Köping – Centerns valaffischer värst drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet i Köping har varit hårt drabbade av vandalisering av deras valaffischer under valrörelsen. Något som de också polisanmält.

– Vi misstänker att det är riktat till oss som parti och våra åsikter. För demokratins skull blir man ledsen och arg, säger Jenny Adolphson, gruppledare för Centerpartiet i Köping.

I Köping är Socialdemokraternas och Centerpartiets valaffischer speciellt utsatta för vandalisering. Ledarna för Centerpartiet i Köping berättar för SVT Nyheter Västmanland att de är hårdast drabbade och att de tror att det är kopplat till deras åsikter.

– Just skyltarna med budskapet om medmänsklighet slås sönder ofta, säger Jenny Adolphson.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Omedelbar skadegörelse

Redan dagen efter som Centerpartiet hade satt upp sina första skyltar med valaffischer skedde första skadegörelsen.

– Vi märkte att våra skyltar låg ned eller var söndersparkade på många platser, berättar Jenny Adolphson.

Därefter har det fortsatt.

– Varje natt sker nya vandaliseringar av skyltarna, berättar Bernt Bergsten, ordförande för Centerpartiet i Köping.

Ger inte upp

På vissa platser har de därför legat lågt med att sätta upp nya skyltar, som exempelvis vid Ullvigymnasiet där vandaliseringen skett alltför ofta.

– Förra valet tyckte vi det var mycket vandalisering, men i år är det dubbelt så mycket. Vi får hitta nya platser att sätta upp dem på, vi kommer inte att ge oss, säger Bernt Bergsten.

Centerpartiet i Köping har polisanmält skadegörelsen. Även Moderaterna i Västerås är drabbade och har polisanmält en film i sociala medier där en av partiets valaffischer i Västerås sparkas sönder. 

I klippet berättar Jenny Adolphson (C) och Bernt Bergsten (C) hur partiet hanterar vandaliseringen och säkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Västmanland

Mer i ämnet