Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Patrik Borserud flyttade till hyresrätten i Västerås med en dröm om att spara till ett hus – men grannarnas störning ledde till en tvär vändning i livet. Foto: Susanna Ahnlund

Patrik fick nog av grannarnas skrik, bråk och stenkastning – flyttade med barnen

Uppdaterad
Publicerad

Dunsar, skrik, smällar, hög musik och stenkastning. När Patrik Borserud skulle natta sin dotter vid sjutiden på kvällen var det som värst.

– Jag betalade över 13 000 kronor i hyra, samtidigt som vi inte kunde känna oss trygga i vårt hem eller i trappuppgången, säger Patrik Borserud.

Under förra året flyttade Patrik med sambo och fyra barn till ett flerfamiljshus på Viksäng. Störningarna började direkt vid inflyttningen. Det var värst på kvällarna då familjen hölls vaken fram till 23-tiden.

De kontaktade störningsjouren upprepade gånger. Deras hyresvärd, det kommunala bostadsbolaget Mimer, pratade med grannarna men läget förändrades inte.

– Det var en av anledningarna till att jag till slut valde att flytta, säger Patrik Borserud.

Åtgärdsföreläggande till hyresnämnden

SVT har varit i kontakt med fler boende i trappuppgången som vittnar om att störningarna har pågått i uppåt sex år.

Patriks sambo har skickat in ett så kallat åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. En handling som hyresgäster kan skicka in för att visa på brister i sitt boende.

Hyresnämnden väntas nu avslå eller bifalla åtgärdsföreläggandet. Skulle det bli bifall kommer nämnden uppmana Mimer att vidta åtgärder. Om några åtgärdes inte utförs kan Mimer bli skyldiga att betala ett vite.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.