Foto: Christoffer Söderman/SVT

Planerna för nya Kopparlunden tar form

Uppdaterad
Publicerad

Förslag på hur delar av det gamla industriområdet Kopparlunden ska omvandlas till en levande bostadsmiljö ska ut på samråd. Det beslutade byggnadsnämnden på onsdagen.

Två av fyra detaljplaner för hur Kopparlunden i Västerås ska utvecklas skickas nu på samråd för att få in synpunkter på förslagen. Planerna räknar på cirka 1 300 bostäder, ett par förskolor och gemensamma ytor såsom torg och gårdar.

– Vi vill omvandla det från ett före detta industriområde till en levande urban bostadsmiljö, säger Lars Kallsäby (C), ordförande i byggnadsnämnden.

Kopparlunden är utöver resecentrum och Ängsgärdet ett av de centrala omvandlingsområden i Västerås just nu.

– När de här tre områdena är klara då har vi ett helt nytt centralt Västerås som är väsentligt helt annorlunda än det vi har idag, säger Lars Kallsäby (C).

I planarbetet har de jobbat med att få fram hög kvalitet på de offentliga ytorna som är mellan husen. Det har exempelvis handlat om att bevara kulturhistoriska byggnader, se till att området får bra tillgång på solljus men också att det blir så fysiskt tillgängligt som möjligt.

Samrådstiden innebär att kommunen samlar in synpunkter på planerna innan de klubbas i kommunfullmäktige och perioden för det börjar den 24 juni och avslutas den 22 september.

Hör vad ordföranden i byggnadsnämnden säger om vad de vill med stadsdelen i klippet ovan.

Tid och plats för samråden när Västerås stad och fastighetsägare kommer svara på frågor och samla in synpunkter

•  Lördag 24 augusti  kl 11:00-15:00 på Erikslund Shopping Center

•  Tisdag 27 augusti  kl 11:00-14:00 utanför Koppar Restaurang

•  Torsdag  5 september  kl 16:00-19:00 på ICA Ettan

• Torsdag 12 september  kl 18:00-20:00 på Culturen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.