Poledanceförbundet: Därför vill vi bli en del av Riksidrottsförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Träningsformen har ökat kraftigt i Sverige på senare år och 2024 kommer VM att arrangeras i Uppsala. Men målet, att blir en del av Riksidrottsförbundet (RF), är trots allt en bit bort.

– Men det ska vi absolut satsa på, säger Sara Noble Lumholdt, ordförande för Svenska Pole & Aerialförbundet.

Från att ha utövats i liten skala, främst i särskilda studios, går det nu att träna pole eller poledance också både på de större träningsanläggningarna och de etablerade dansskolorna.

Intresset sägs ha exploderat på senare år.

Det marknadsförs som en tränings- och motionsform för alla, oavsett träningsvana och ålder. SVT Nyheter Västmanland har tidigare träffat västeråsarna Erik Boivie och Mikael Runnérus som tränat pole i ungefär ett år.

Men fortfarande dras träningsformen med vissa fördomar. Inte sällan förknippats den med stångdansen inom striptease.

I klippet förklarar Sara Noble Lumholdt vad det skulle krävas för att bli en del av RF och varför det skulle betyda mycket för träningsformen.

Om Riksidrottsförbundet

Riksidrottsförbundet (RF) är idrottsrörelsens samlande organisation med uppgift att stödja, företräda, leda och samordna idrottsrörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.

RF-SISU distrikt har motsvarande uppdrag som RF på regional och lokal nivå. De stödjer föreningar i hela landet.

RF har 19 distrikt och 72 medlemsförbund som tillsammans har cirka 19 000 idrottsföreningar. Totalt samlar idrottsrörelsen cirka 3,3 miljoner medlemmar.

Källa: Riksidrottsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.