Genrebild. Foto: TT

Polis körde efter fyrhjuling i Fagersta – frias från tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Fagersta frias av Västmanlands tingsrätt efter att han stått åtalad för tjänstefel.

Det var i maj förra året som polisen och en kollega började köra efter en fyrhjuling i Fagersta. Tre personer satt på fyrhjulingen och två av dem saknade hjälm. Enligt poliserna ville de få stopp på fyrhjulingen för passagerarnas egen säkerhets skull. Fyrhjulingen stannade dock inte när poliserna gjorde stoppsignal.

Polisen valde då att följa efter fyrhjulingen på cykelvägar, i ett villaområde och in i skogen, på en motionsslinga. Där satte de även på blåljus och sirenerna för att varna andra personer som befann sig i motionsspåret.

Var inte ett förföljande

Enligt åklagaren var förföljandet inte försvarligt med tanke på olycksrisken både för personerna på fyrhjulingen och andra personer. Västmanlands tingsrätt väljer dock att fria polisen.

Tingsrätten menar att det inte är styrkt att föraren av fyrhjulingen ansåg sig förföljd. Inte heller att poliserna uppfattade det som att de inlett ett förföljande. Vid ett förföljande skulle poliserna ha använt sig av en förtursfunktion vid anropet till polisens kommunikationscentral vilket de inte gjorde.

Fyrhjulingen styrdes av en 16-åring som rapporterades för olovlig körning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.