Polisen vill flytta 60 tjänster från Norberg – kommunalrådet: “Jag blir förbannad och ledsen“

Uppdaterad
Publicerad

Polisledningen i Region Mitt planerar att flytta hela polisens Kontaktcenter, PKC, från Norberg till Fagersta. Det var inte vad kommunledningen i Norberg varken hade trott eller hoppats på. Kommunalrådet Johanna Odö (S) menar att flytten av 60 statliga arbetstillfällen kommer slå hårt.

– Vi har erbjudit polisen anpassning av befintliga lokaler och utökade lokaler utifrån den behovsbild som Polisen förmedlat till oss. Som en följd av denna dialog har Norbergs kommun övervägt att flytta barn- och utbildningssektorn ut ur kommunhuset, en tydlig prioritering med syfte att värna statliga arbeten samt polisens fortsatta närvaro i Norberg, säger Johanna Odö (S).

Polisens chef för kontaktcenter i region Mitt, Henrik Keventer känner till erbjudandet från Norbergs kommun, men säger att anpassningen av lokalerna kommer att bli för dyr för polismyndigheten.

I klippet berättar Johanna Odö (S) mer om känslorna för flytten och polisens svarar varför de tänker flytta till Fagersta

Polisens kontaktcenter är allmänhetens första kontakt med polisen genom det nationella telefonnumret 114 14. Polisen startade ett kontaktcenter i Norberg för snart 20-år sedan med fyra medarbetare. Verksamheten växte vartefter, vilket gjorde att kommunen fattade beslut om att flytta biblioteket med syfte att bereda polisen ökad plats. En invigning av lokalerna genomfördes 2007. Polisen fick då tillgång till hela plan ett i kommunhuset samt även andra ytor som delas med kommunala verksamheter. Idag är antalet PKC medarbetare i Norberg omkring 60 personer men alla arbetar inte samtidigt utan går skiftgång. PKC har under senare tid fått ett ökat förhörsuppdrag vilket ställer krav på förändrade lokalbehov.

Källa: Norbergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer