Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar polischefen Lars Jansson mer om arbetet efter helgens skjutningar i Västerås. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Polisen kraftsamlar efter helgens våldsdåd i Västerås: ”Ska förhindra att något mer sker”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens skjutningar i Västerås har polisen inlett en särskild händelse. Nu handlar det om att lösa fallen och hindra nya våldsdåd.

Utredningsarbetet efter helgens skjutningar fortsatte för fullt under måndagen. Då helgen varit tuff resursmässigt har polisen valt att inleda en särskild händelse, vilket gör att fler resurser kan styras till utredningarna.

– En av de stora anledningarna vi gjorde det den här helgen är att det är två händelser som skedde relativt nära varandra i tid, säger lokalpolisområdeschef Lars Jansson till SVT.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Hur ofta väljer ni att inleda en särskild händelse?

– Det kan initieras på olika sätt, men vi typ av alvarliga händelser likt den här är det inte ovanligt att vi fattar att inleda det i särskild händelse.

I klippet ovan får du veta mer om hur polisen jobbar efter den senaste tidens våldsdåd.

Oro bland boende: ”Ledsamt att en människa är död”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många boende kring Karlfeldtsplatsen i Västerås känner oro efter dödsskjutningen men säger samtidigt att det har varit oroligt där under en längre tid. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Vad är en särskild händelse?

En plötslig, oförutsedd eller inplanerad händelse som den ordinarie polisverksamheten inte är anpassad för, och som därför ska hanteras utanför denna med en speciell organisation och ledning. Det kan handla om att det behövs extra många poliser eller speciella kompetenser.

Man kan också besluta om särskild händelse för att avlasta den ordinarie polisverksamheten.

Källa: polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen på Skallberget i Västerås 2023

Mer i ämnet