Foto: Robert Gustavsson/SVT

Polisen misstänker att fler bränder kan vara anlagda

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gripit en kvinna som är misstänkt för att ha anlagt branden i Broddbo. Nu misstänker polisen också att två bränder som startade i dag var anlagda. Så kallade brandhundar har i dag använts på platserna för de här bränderna.

Vid 11-tiden på torsdagen startade branden nära Nässelbo, som ligger 6,5 kilometer väster om Möklinta intill väg 826. Det var ett mindre område på 100-150 meter som brann.

Förbipasserande slog larm, och räddningstjänstens helikopter var snabbt på plats och kunde vattenbomba området. Branden är under kontroll sedan 12.30-tiden.

Strax innan 16-tiden var det dags igen. Larm om brand i trädkronorna 2,5 kilometer väster om Ramnäs i Surahammars kommun. Även där var helikoptern snabbt på plats och kunde bomba.

Tros vara anlagda

Områdena är avspärrade, och polisbevakning finns på båda platserna i väntan på att det genomförs teknisk undersökning.

Polisen säger nu att man tror att de här bränderna kan vara anlagda.

– Det är omständigheter runt hur de har uppstått som gör det, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisen region Mitt.

Brandhundar har markerat

Enligt uppgifter till SVT Västmanland ska det handla om så kallade ”brandhärdshundar” som har markerat. En brandhärdshund har tränats på att hitta spår av vätskor i terrängen, så som tändvätska eller bensin, och kan på så vis peka ut om det handlar om en anlagd brand.

– Det stämmer, brandhundar har varit på plats. Men jag kommenterar inte om de har markerat för något, säger Daniel Wikdahl.

Även Kustbevakningen har varit på plats med sitt plan, som är utrustat med värmekamera under dagen, enligt SVT Nyheter Västmanlands källor.

Kvinnan fortsatt misstänkt

De här bränderna påverkar inte den person som misstänks för skogsbranden i Broddbo, utan de misstankarna kvarstår, enligt Daniel Wikdahl.

– Om de skulle ligga brott bakom de här två bränderna så är de ju minst en person till som ligger bakom, sägen han.

Vägspärrarna i Broddbo kvar

Polisen vädjar om hjälp från allmänheten och har ett stort intresse av att få vittnen som kan berätta om fordon och personer som rört sig i området.

– Vi har fått in många tips som hjälpt oss, men vi behöver mer. Jag vill även passa på att säga att under dagen har några personer kommit till spärrarna vid Broddbo och försökt komma in, men spärrarna finns kvar, och evakueringen gäller fortfarande, säger Daniel Wikdahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.