Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Betyder att man rustar ner” – så tycker arbogaborna om nedläggningen av polisstationer. Foto: Daniel Gustafsson/SVT

Polisen stänger i Arboga, Kungsör och Hallstahammar – blir mer digitala

Uppdaterad
Publicerad

Polisstationerna i Arboga, Kungsör och Hallstahammar stänger receptionerna för besökare. Anledningen? Den lokala närvaron ska stärkas.

– Om vi nyttjar våra resurser rätt, så kan vi stärka vår lokala närvaro och på det viset komma närmare medborgaren, säger Maria Bäck, lokalpolisområdeschef Västra Mälardalen.

Grunden till beslutet är en digital undersökning, där medborgarna önskade mer digitala tjänster hos polisen.

– Medborgarna tycker det är viktigare att få sina saker åtgärdade, än att vi ska vara på alla platser, säger Maria Bäck, lokalpolisområdeschef Västra Mälardalen.

Kraftsamlar till Köping

Polisstationerna i Arboga, Kungsör och Hallstahammar har inte haft öppet för allmänheten sedan pandemin. Enligt Maria Bäck tänker man ha fortsatt verksamhet, i befintliga eller nya lokaler, i de tre orterna för internt bruk och ”möjlighet” till bokade besök.

– Under den tiden har en översyn skett och vi kom fram till att den servicegrad som vi beslutade att hålla, räcker endast till huvudorten Köping, säger Maria Bäck.

Er vision och målsättning är att bli mer lokala. Hur rimmar det med nedstängningarna?

– Jag kan förstå att det låter konstigt, men samhällsutvecklingen går mot det digitala och där ligger vi efter som myndighet. Nästa generation kommer bara att finnas på den plattformen.

I klippet: ”Betyder att man rustar ner” – så tycker Arbogaborna om nedläggningen.

Utdrag från polisens uppdrag och mål 2024:

”Den lokala närvaron är en grundläggande förutsättning för att klara vårt uppdrag”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.