Foto: SVT, Polisen

Polisens mopedbeslag väcker hat i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till SVT Västmanland kan måndagens bilbränder vara en hämndaktion på polisens riktade insatser mot mopeder under förra veckan. I sociala medier sprids ett klipp där polisen kör ikapp en mopedist och kommentarsfälten sjuder av hat.

Polisen beslagtog under förra veckan 14 motorfordon på Bäckby, Råby och Hammarby i Västerås. Framför allt handlar det om mopeder som misstänks vara stulna.

LÄS MER: Flera stulna mopeder beslagtagna på Bäckby

För insatserna mot mopederna har polisen fått beröm – men glädjen delas inte av alla. Nu berättar en uppgiftslämnare för SVT Nyheter Västmanland att mopedbeslagen kan ha resulterat i bilbränder i Västerås som hämnd.

Hatiska kommentarer mot polis

I sociala medier sprids ett klipp från ett av mopedbeslagen. I klippet, som har visats tusentals gånger, syns hur mopedisten jagas av både civila och uniformerade poliser för att till slut fällas omkull.

Klippet har fått flera kommentarer. Många är hatiska mot polisen och ingripandet ifrågasätts. Yttre befäl Fredrik Degerman menar däremot att ingripandet skett enligt rutin.

– I min värld så är det här ett korrekt ingripande, ett skolboksexempel. Man har iakttagit försiktighet här, det är i princip hastighet noll och inga personskador.

”Alla har rätt till en åsikt om polisen”

Enligt honom är det inte heller ovanligt att polisen blir filmade när de gör ingripanden.

– Vad gäller kommentarerna i det här fallet har jag inget att säga. Alla har rätt att ha en åsikt om polisen. Det är väldigt många som har det, säger Fredrik Degerman.

Bilbränder kan vara hämndaktion

Under måndagsmorgonen förstördes flera bilar i Västerås i bränder som misstänks vara anlagda. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Västmanland var detta en hämndaktion efter polisens insats mot mopederna, något polisen själva tycker är för tidigt att kommentera.

Fredrik Degerman säger att den typen av reaktioner inte är ovanliga efter att polisen har gjort riktade insatser i ett område.

– Reaktioner får det alltid. I det här fallet, när det gäller bränder, är det för tidigt att uttala sig. Social oro finns ju i samhället utifrån andra orsaker också, inte bara polisingripanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.