Foto: SVT

Politikerna om bilbränderna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Både Socialdemokraterna och Moderaterna i Västerås kommun håller med om att bilbränderna är ett problem.

– Bilbränder är ett stort problem och är en signal på ett större problem skulle jag säga. Det finns en otrygghet hos västeråsarna, människor är mer oroliga, säger Elisabeth Unell moderat oppositionsråd.

– Bilar som brinner ökar otryggheten i våra bostadsområden. Därför så ska vi naturligtvis jobba tillsammans med polis och andra så att det brinner så få bilar som möjligt. Helst ingen alls, säger Anders Teljebäck socialdemokrat och kommunalråd.

Bilbränder i Västerås

Oppositionen ställer sig frågande

Elisabeth Unell och Moderaterna har lämnat in en fråga till kommunfullmäktige om otryggheten i Västerås. Där undrar de vilka åtgärder som ska göras för att öka tryggheten och vilka utredningar det finns av åtgärder som redan genomförts.

– Vi fick signaler om det här och läste om det här så vi la en interpellation. Det görs mycket bra, men vi måste titta på vilka som ger bäst effekt i och med att det hänt någonting och det finn en oro, säger Elisabeth Unell.

Ytterligare åtgärder som Elisabeth Unell vill se är bland annat att nattbussen ska kunna stanna längs vägen för att undvika att gå av i ett gäng samt att se över buskage och belysning. Hon poängterar även att de för två år sedan motionerat för kameraävervakning på platser som upplevs som otrygga.

– Jag tycker att man ska lyssna med polisen och se vad vi behöver göra. Vi har ett gott samarbete men i det här läget så behöver vi göra ännu mer, säger hon.

(S) tror på nuvarande åtgärder

– Jag tror att de grundläggande förebyggande insatserna som vi gör för ungdomar och unga vuxna faktiskt ger resultat. Om vi får tag på de här individerna i ett tidigt skede och får in dem på rätt bana då tror jag att vi kan se till att även bilbränderna minskar, säger Anders Teljebäck.

Anders Teljebäck håller dock med om att det i nuläget kan göras mer men menar på att det nu är en prioriterad fråga.

– Det behövs naturligtvis resurser för att skapa trygghet i våra bostadsområden. Vi har social sammanhållning som ett av våra strategiska utvecklingsområden, där vi jobbar förebyggande ute i bostadsområdena, säger Anders Teljebäck.

Kan ni bli bättre där?

– Det finns en hel del att göra. Vi måste se till så att alla våra bostadsområden i Västerås känns trygga och utjämna skillnaderna mellan dem. Tanken är att vi ska prioritera resurser till just social sammanhållning, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet