Arkivbild. Foto: TT/Montage

Potensmedel ökar bland unga män

Uppdaterad
Publicerad

Potensmedel bland unga män ökar. Något som kan bero på en ökad stress och press vid sex genom social medier.
– Det kan ju vara det här med internet, att man ser bilder på bodybuilders och modeller och tror att man måste se ut på ett visst sätt, säger Jacob Albihn som är 18 år.

I siffror från Socialstyrelsen kan man se en markant ökning av förskrivna potensmedel för killar i åldern 18-35. Något som läkare tror kan bero på att fler vågar söka hjälp i dag.

– Det finns mer program och fler läkare som pratar om erektionssvårigheter och att man kan få hjälp. Det kan vara en bidragande faktor till ökningen, säger Marwan Shareef, urolog.

Mörkertal

Men det verkar finnas ett stort mörkertal i hur många som faktiskt använder potensmedel bland unga killar. I en SIFO-undersökning, som P3 Nyheter beställde, svarade närmare 1 av 10 mellan 18 och 35 år att de har använt potensmedel.

– Många unga i dag vill gärna testa på, och jag tror att folk mer och mer vill ha lite mer perfektion när de har sex. Vilket kan bidra till att fler unga känner en press, säger Marwan Shareef.

Farligt att beställa från internet

SVT har varit i kontakt med flera killar som använt potensmedel. De flesta säger att anledningen till att de använt det är att det varit ”en kul grej” och de flesta har fått tag på sina potensmedel på nätet. Något läkare avråder från.

– Det kan vara väldigt farligt. Läkemedelsföretag har väldigt strikta kontroller på aktiva ämnen i läkemedel. Det man får i handen om du beställer har du inte en aning om vad eller hur mycket det är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer