Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Häller ner en pottmix” – så uppstår, lagas och förebyggs potthål. SVT var med när Trafikverket lagade potthål i Fagersta. Foto: Iris Tiitto/SVT

Potthålen har blivit fler – hastiga väderväxlingar bakom fenomenet

Uppdaterad
Publicerad

Hur uppstår potthål? Hur lagas de? Och går de att förebygga?

SVT var med när Trafikverket lagade potthål i Fagersta.

Det är inte bara inbillning att potthålen verkar ha klonat sig. Statistik från Trafikverket visar att antalet anmälda fordonsskador i Sverige orsakade av potthål ökade med cirka 40 procent förra året jämför med året innan.

Trafikverket menar att det är det okynniga vintervädret som har ställt till det, där temperaturen skiftat drastiskt från högt till lågt.

Hinner bara med provisoriska lagningar

Så här års gör Trafikverket bara provisoriska lagningar, mestadels på de stora vägarna. De mindre vägarna kan få vänta på sin tur.

– De provisoriska lagningarna håller inte länge utan måste lagas om och om igen. Och det har gjorts mycket sådana reparationer i vinter, mycket mer än det brukar vara, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör på Trafikverket.

I klippet: Så uppstår, lagas och förebyggs potthål.

Anmälda skadeanmälningar i Sverige

Antal ärenden om skada på fordon från potthål i hela landet

1 dec 2022 – 29 jan 2023: 198

1 dec 2023 – 29 jan 2024: 277

Samma period i Västmanland: Ökning från 14 till 23

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.