Kjell-Åke Jansson, fotograf Foto: SVT

Power Meet bakom kulisserna

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar en fotoutställning med Kjell-Åke Janssons bilder av raggarträffen Power Meet på Västmanlands läns museum Krlsg2.

-De här människorna vill också synas, säger fotografen Kjell-Åke Jansson och sveper med blicken runt utställningen.

Det man ser på bilderna är allt det som händer bakom den polerade yta man annars associerar med Power Meet. Här är bilarna inte oklanderligt glänsande, raggarna inte vattenkammade och flickorna inte perfekt inpassade i 50-talsklänningar.

Power Meet 2013

Nej, det här är en mycket råare bild av sökande människor som badar i lera, pissar bredvid bilen, dricker för mycket och spyr i rabatten. Bilarna är rostiga vrak utan polityr där halvnakna raggare sover ruset av sig.

Jag frågade Kjell-Åke Jansson om det hände att han råkade i konflikt med någon under de 20 år han fotograferat raggare.

-Nej, de allra flesta vill synas, säger han.Jag har ju lärt känna dem genom åren och därför kan jag ta bilder nära inpå. Man får passa sig för spriten bara, det gäller att hålla igen när de bjuder så det blir lite lagom...

Förutom Janssons fotografier ackompanjeras utställningen av texter, skrivna av Martin Hedén och en konsert kallad Wroom, komponerad av kontmuseets artist in residence Torbjörn Grass.

Femminutersverket Wroom kan man höra varje dag klockan 14:00 och utställningen pågår till 25 augusti.

Samtidigt med vernissagen på torsdag släpps också boken ”Burnout” med Kjell-Åke Janssons närgångna raggarbilder.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Power Meet 2013

Mer i ämnet