Region Västmanland skriver i Lex Maria-anmälan att den kraftiga fördröjningen har inneburit en uppenbar risk för allvarlig vårdskada. Foto: Karl David Englund

Läkare på sjukhuset i Köping missade provsvar – cancersjuk fick vänta nio månader

Uppdaterad
Publicerad

Provsvaret kom, men blev liggande. När det upptäcktes opererades patienten omgående och genomgick cancerbehandling. Nu har Region Västmanland Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En patient genomgick en skopiundersökning och en månad senare kom provsvaret till berörd mottagning på Västmanlands sjukhus i Köping. Men svaret blev liggande utan åtgärder i nio månader.

När provsvaret uppmärksammades av ansvarig läkare omhändertogs patienten omgående, genomgick operation och cancerbehandling och ska nu enligt anmälan vara botad.

Sjukhusets egna utredning har visat att det inte verkar röra sig om något tekniskt fel i det elektroniska journalsystemet, utan att det troligen handlar om hur läkaren har hanterat provsvaret. Man har dock gjort bedömningen att läkaren inte är en fara för patientsäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.