12-årige Elias Eklund från Sala visar hur han använder takten för att stamma mindre. Foto: SVT

Elias, 12, vill hjälpa andra barn som stammar: ”Ska veta att de inte är ensamma”

Uppdaterad
Publicerad

När 12-årige Elias Eklund från Möklinta utanför Sala sjunger eller slår händerna rytmiskt mot varandra händer något med hans stamning.

– Det känns bra att sjunga för då stammar jag inte, förklarar Elias Eklund.

Genom sin logoped har Elias fått flera verktyg som hjälper honom att tala mer flödande. Han använder bland annat sin hand och tänker på ett flygplan som lyfter.

– Det betyder att man börjar långsamt och sedan när man ska säga ordet så säger man det bara, säger Elias utan att stamma samtidigt som hans hand i en enda rörelse skjuter iväg från köksbordet. 

Runt en procent av den vuxna befolkningen stammar och det är fler män än kvinnor som har diagnosen. 

På den internationella stammningsdagen, den 22 oktober, vill Elias Eklund uppmärksamma diagnosen som han kämpat med i åtta år. Han hoppas att andra barn som stammar ska känna sig mindre ensamma.

Här hittar du ett längre inslag med Elias från Lilla Aktuellt.

Vad är stamning?

Stamning är en diagnos som finns med i den internationella klassifikationen av sjukdomar (ICD-10-SE).

Stamning kännetecknas av svårigheter att komma framåt i talet, trots att personen vet vad hon eller han vill säga. Vanliga symptom är blockeringar eller upprepningar av ljud, stavelser eller ord. Många har problem med att starta talet. Ofta stammar barnet mer på vissa ljud och ord. Ibland är stamningen förknippad med muskelspänning eller medrörelser, särskilt i käke, mun och ögon.

källa: Stammningsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.