Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Abdullahi Mohamed Dahir och Kurdstan Akrawi Mustafa berättar hur det de tänker om vaccinering och om de lyckats boka en tid Foto: Robert Gustavsson/SVT

På Råby i Västerås har lägre andel fått sin första vaccindos: ”Jag bad mina barn ringa – det finns ingen tid”

Uppdaterad
Publicerad

I vissa delar av i Råby i Västerås har endast 66,6 procent av de som är över 65 år vaccinerat sig med dos 1. Snittet ligger på 90 procent i länet, medan vissa delar av Västerås som Tidö-Lindö till och med har 100 procents vaccineringsgrad.

– Vi vet det och därför gör vi riktade insatser, säger Jonas Ekström vaccinsamordnare Region Västmanland.

Region Västmanland har kollat hur det ser ut med antalet vaccinerade i olika områden i länet baserat på postnummerområden. Det området som ligger lägst är en del av Råby i Västerås.

– Det följer samma mönster som många andra hälsofaktorer. Vi vet att i områden med högre inkomster, längre utbildning där har man generellt en bättre hälsa och där är oftast också vaccinationsgraden högre, säger Jonas Ekström vaccinsamordnare Region Västmanland.

Regionen har satt in extra åtgärder såsom att ringa och skicka ut brev för att råda bot på den låga vaccineringsgraden, menar Jonas Ekström.

Stänger nio veckor

Upptagningsområdet som Råby tillhör är Bäckbys vaccineringsmottagning, en mottagning som Region Västmanland planerar att stänga nio veckor under sommaren – trots den låga vaccineringsgraden.

Är inte det olyckligt?

– Jo, det kan man tycka och vi skulle helst vilja ha den öppen men det är också vår minsta lokal i Västerås och av det skälet så blir det mest effektivt att fortsätta vaccinationen vid de övriga fyra i Västerås.

Om man ändå inte lyckas förstå hur man ska kunna boka en tid, hur gör man då?

– Då tycker jag att man ringer vaccinationsbokningen på telefon, så berättar de hur man går tillväga eller rent av får boka via telefonen , säger Jonas Ekström.

I klippet ovan får du höra mer från vaccinsamordnaren och höra några röster från boende i Råby.

Region Västmanland: 021-481 87 00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Livet efter vaccinet

Mer i ämnet