Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rashid fick ingen lön på sitt nystartsjobb: ”Kan inte betala mina räkningar” Foto: Christoffer Söderman/SVT

Rashid fick ingen lön på sitt nystartsjobb: ”Kan inte betala mina räkningar”

Publicerad

Rashid Bakr fick sitt första jobb i Sverige i mars på ett företag i Västerås. Arbetsgivaren blev godkänd för stöd för nystartsjobb av Arbetsförmedlingen och allt såg bra ut ända tills i slutet av maj – när Rashid började ställa frågor om sin uteblivna lön.

– Jag har inte fått någon lön för april och maj. När jag frågade om lönen sa han att jag inte fick komma tillbaka till jobbet något mer. Jag kan inte betala mina räkningar, säger Rashid Bakr.

Nystartsjobb är en statlig ersättning som arbetsgivare kan få om de anställer en person som har varit arbetslös länge eller någon som är nyanländ i Sverige. Att Rashids arbetsgivare ska ha fått ersättning utan att betala ut lön är dock enligt Arbetsförmedlingen i princip omöjligt.

– Arbetsgivaren deklarerar till Skatteverket om utbetald lön och när vi får den signalen att det utbetalats en lön så kan ersättning betalas ut i efterhand till arbetsgivaren. Har det inte utbetalats någon lön utbetalas det inte heller något stöd, säger Fredrik Sööberg sektionschef på arbetsförmedlingen i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer