Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alma Kull tror att drottning Kristina hade gått hem i dejtingappar. Följ med och se de många olika porträtten av drottning Kristina. Foto: Hanna Eklund/SVT

Rebell, dejtingprofil eller hund – 162 bilder av drottning Kristina: ”De flesta hade svajpat höger”

Publicerad

När Sala bestämde sig för att hylla drottning Kristina som en del av 400-årsfirandet – då var det många som ville vara med. Nu ställs totalt 162 porträtt ut i Kulturkvarteret Täljstenen och Kristina kyrka.

– Vi kanske har en liten målarstad här, säger Alma Kull.

Idén ska ha kommit från föreningen Avlidna Salakonstnärers Sällskap och före detta politikern Glenn Andersson, som tyckte att det borde finnas ett porträtt av drottning Kristina i Rådhuset. Detta blev till en vårsalong, öppen för alla med någon typ av anknytning till Sala.

– Engagemanget har varit enormt. Totalt har 106 konstnärer lämnat in 162 porträtt av drottning Kristina, säger Johnny Ekman, Avlidna Salakonstnärers Sällskap.

En vinnaren prisad

Utställningen pågår till den 6 april, men vinnaren som får 20 000 kronor och en plats i Rådhuset, utsågs redan förra helgen och det blev Bertil Forsberg.

– Han tog en modebild ur en veckotidning och överförde den till drottningens profil och det blev väldigt lyckat, säger Johnny Ekman.

Enligt Salas kommundirektör Daniel Holmvin, som satt i juryn, förmedlade vinnarbidraget drottningen beslutsamhet.

– Drottningen har en bestämd uppsyn och trulig mun, vilket förde tankarna till hur hon övergav protestantismen för katolicismen och lämnade Sverige för Rom. Håret reste sig i nacken när vi såg Bertils tavla.

Fanns det tavlor som inte var aktuella att utse som vinnare?

– Vi har ju borgerliga vigslar och annat i rådhuset, så det handlade också om vad som passar och inte passar.

En traditionell jury

Johnny Ekman säger sig ha all respekt för att juryn gick på det lite mer traditionella spåret och menar att det kanske var tur att han själv inte var med och avgjorde.

– Hade jag fått bestämma skulle det ha blivit något lite vildare, men det beror på mitt kynne och inte omsorg för Sala, säger Johnny Ekman.

Fram till 6 april pågår också en omröstning bland alla vårsalongens besökare, som ska utse sina tio favoriter.

I klippet kollar SVT hur Salas konstnärer har behandlat drottning Kristina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.