Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Mälarhamnars vd om vad beslutet får för betydelse för sjötransporterna i länet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringens satsning: Bygger ny Hjulstabro

Uppdaterad
Publicerad

En ny Hjulstabro mellan Enköping och Strängnäs är med i den nya nationella planen för transportinfrastruktur 2022-2033. Det meddelade regeringen under måndagen.

– Det är helt avgörande för Mälarprojektet, säger Carola Alzén, vd för Mälarhamnar, som driver hamnarna i Västerås och Köping.

Beslutet innebär att staten skjuter till 400 miljoner kronor till bygget av den nya Hjulstabron. Det är en del i den nya transportplanen i Sverige, där regeringen satsar 881 miljarder kronor de kommande elva åren.

Däremot kom inte Västerås nya centralstation eller tågstoppet på Finnslätten med i den nya planen. Staffan Jansson, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Västerås glädjs över beskedet om Hjulstabron, men hade hoppats på mer.

– Jag är frusterad och besviken. Jag hade naturligtvis hoppats på att projekten som är angelägna och mycket viktiga projekt för vår region hade kommit med, säger han.

Försenar nya centralstation

Beslutet om att inte ta med resecentrum i den nationella planen kan göra att man tvingas dela upp bygget av Västerås nya centralstation i mindre omgångar enligt Staffan Jansson. Han hoppas få pengar för resecentrum i nästa nationella plan om fyra år.

– Det är klart att resecentrum kommer genomföras och att vi kommer hitta möjligheter ihop med staten att hitta en process för det, säger Staffan Jansson.

I klippet kan du höra Carola Alzén berätta om vad dagens beslut innebär

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.