Alla blodlagren i Västmanland behöver fyllas på. Foto: SVT

Blodbristen akut – region Västmanland vädjar: Lämna blod om du är frisk

Uppdaterad
Publicerad

De senaste veckorna har förkylningssymptom och sjukdom gjort att givarna på länets blodcentraler varit betydligt färre än vanligt. Det har lett till en akut blodbrist och Region Västmanland uppmanar nu de blodgivare som är tillgängliga – och friska – att gå och lämna.

– Mest akut har varit de negativa blodgrupperna, men vi behöver fylla på alla lager för att känna oss lugna, säger Lisbet Bohlin, samordnare för laboratoriemedicin Västmanland.

Under måndagen och tisdagen har extra, akuta, sms skickats ut till blodgivare i länet och Region Västmanland vädjat i sina sociala medier.

På grund av pandemin har drop-intiderna stramats åt något, men det finns också möjlighet att boka tid för blodigivning via webben. Kravet för att få lämna blod är att man varit fullt frisk i 14 dagar.

– Under de senaste veckorna har vi tappat lika mycket som gått åt, så det blivit akut brist. Vi blodcentraler i mellansverige brukar ju hjälpa varandra men nu har vi det alla på samma sätt.

– Nu behöver vi alla göra vårt för att det inte ska bli kris, säger Lisbet Bohlin.

Enligt Socialstyrelsen ska blodgivare vänta 14 dagar efter att ha varit sjuk med coronavirus eller annan akut infektion.

Den som har haft någon form av infektion med feber, hosta, andningsbesvär, snuva, halsont, illamående, muskel- och ledvärk, huvudvärk, trötthet eller diarré ska vänta 14 dagar efter fullständigt tillfrisknande innan den ger blod.

Blodgivare uppmanas att inte ta med sig anhöriga till blodgivningen, för att minska antalet personer i lokalerna.

Och att använda handspriten som finns och tvätta händerna när möjlighet finns.

Mer information om blodgivning och coronavirus finns på geblod.nu

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer