Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter ett seminarie som hölls i februari har enhetshef Åsa Kling ett klart budskap till Salaborna när det gäller vattenanvändningen. Foto: Sala kommun / TT Nyhetsbyrån

Frånvaron av regn oroar – alla vattenkällor i Sala ska kartläggas och säkras

Publicerad

Efter ytterligare regnfattiga veckor har samhällstekniska enheten i Sala skrivit ett förslag som går ut på att hitta fler, säkrare och nya sätt att trygga vattenförsörjningen på.

En av åtgärderna som enheten vill undersöka är att bygga en överföringsledning till extra utsatta områden som Ransta och Hedåker där grundvattennivåerna är historiskt låga.

– Ett annat är att infiltrera ytvatten från exempelvis Dalälven till våra grundvattenmagasin, säger Åsa Kling, enhetschef samhällsbyggnadskontoret i Sala.

Förslaget innebär att Åsa Klings enhet ska få ett år på sig att utreda vattenfrågan i Sala och ta fram en strategi för hur framtidens dricksvattenförsörjning ska säkras.

Saknas skydd för källorna som används i dag

Förhoppningen är också att kunna skydda fler vattenkällor genom att införa så kallade vattenskyddsområden, zoner kring vattenkällan där speciella regler gäller. Användning av bekämpningsmedel kan exempelvis förbjudas för att undvika att farliga ämnen sipprar ned i marken förstör vattnet. I dag saknar 4 av 6 vattenverk i Sala vattenskyddsområden.

Enheten vill även utreda om det kan finnas andra vattenkällor att upptäcka och använda i Sala.

Kommer ni att införa bevattningsförbud?

– Frågan är högaktuell i kommunen just nu men vi har inte hunnit fatta ett beslut än.   

Innan maj behöver vattenmagasinen i Sala fyllas på med regn. Därefter sugs den största delen av nederbörden upp av växtligheten och magasinen ska räcka ett helt år.

På onsdagen väntas kommunstyrelsens ledningsutskott besluta om att låta samhällstekniska enheten genomföra kartläggningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer