Utgifterna för klottersanering är rekordhöga i Hallstahammar och Arboga. Foto: Helena Landstedt / TT

Rekorddyrt att sanera klotter

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för klottersanering skjuter i höjden i en del av länets kommuner. Det visar siffror som SVT tagit del av. I Hallstahammar och Arboga når utgifterna nya rekordnivåer just i år.

– Det har ju pågått i flera år, att kostnaderna eskalerat. Och i år är det extremt mycket, flera gånger mer än vad det varit tidigare, säger Henrik Syrjälä, driftschef Arboga kommun.

– Det är ju skattepengar och även de som klottrar nyttjar ju kommunens tjänster, så det borde de kanske tänka lite på också.

SVT Västmanland har tittat på länskommunernas klottersaneringskostnader de senaste fem åren. Siffrorna varierar ganska kraftigt från år till år, men flera kommuner uppger för SVT att de upplever en ökning av klotter.

Lista: Så mycket betalar din kommun för klottersanering

Rekordår

Och just i år når kostnaderna för sanering rekordnivåer på sina håll.

I Arboga där kostnaderna ökat konstant de senaste fem åren, väntas saneringsnotan för i år landa på drygt 195.000 kronor. Det är närmare 120.000 mer än i fjol.

Och Hallstahammar har hittills i år sanerat för över 325.000 tusen kronor, vilket är mer fem och en halv gånger så mycket som under hela 2015.

Nya åtgärder

Varför det ökat så mycket i Hallstahammar är svårt att säga, enligt tekniska chefen i kommunen. Men en förklaring kan vara att kommunen skrivit under ett medborgarlöfte om att klotter ska saneras inom 48 timmar.

– Det gör ju att vi är mera ”på” för att få bort klottret så fort som möjligt, och det kan ju också ha gjort att kostnaderna ökat, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef Hallstahammars kommun.

– Vi håller just nu också på med en klotterpolicy som vi kommer att lyfta upp till politiken att ta beslut om, säger Kjell Jacobsson, teknisk chef i Hallstahammar

Klotterskyddar tunnlar

Även i Arboga har kommunen tagit ett nytt grepp för att hålla ner kostnaderna för och förenkla saneringen av klotter. Tunnlar i kommunen har börjat behandlas med ett särskilt klotterskydd. Hittills har tre tunnlar behandlats.

– Det täpper till porerna så om någon klottrar på det behövs det bara varmvatten för att ta bort det. Sedan stryks ett nytt lager klotterskydd på, förklarar driftschef Henrik Syrjälä.

– Det behövs inga kemikalier, är kostnadseffektivt och gör att det går fortare. En vägg som tagit en timme förut att sanera kanske tar en kvart nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.