Rekordmånga vill bygga i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Just i år är bygglovsansökningarna i Västerås rekordmånga. Invånarna vill bygga både smått och stort. Men en del kommer att få vänta på besked.

Våren innebär alltid högtryck på Västerås stads bygglovsavdelning. Men i år har ansökningarna som kommit in varit fler än på många år.

Fram till vecka 21 kom 906 ansökningar om bygglov in, och det är som exempel 150 fler än förra året.

– Det är mycket positivt och det signalerar att det finns en framåtrörelse i Västerås och att det byggs mycket. Staden växer, fler vill bo här och det finns ett stort behov av nya bostäder, säger bygglovschef Vesna Kranjec i ett utskick.

Vissa får vänta

Handläggarna uppges jobba så snabbt som möjligt, men den höga belastningen som många ansökningar innebär gör att en del västeråsare kommer att få vänta på besked om bygglov.

– Vi håller just nu på att rekrytera fler medarbetare för att hitta balans. Vi fokuserar på handläggning av lovärenden och det kan ta lite längre tid att komma i kontakt med oss, säger Vesna Kranjec.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.