Ta som exempel vår mest älskade knöl- potatisen. Ända sedan potatisen infördes i Sverige på 1600-talet så har den bara vuxit i populäritet. En älskad basvara som ätits och i form av brännvin druckits av svenskar sen dess.
Men på senare tid har något drastiskt hänt. Statistik från Jordbruksverket visar att från 1960-talet har vi halverat vår konsumtion av färsk potatis. Från 86 kg per person och år 1960 till 45 kilo i dag.
Orsaken stavas pasta som ökat enormt framför allt från 80-talet. I dag äter vi över nio kilo per person och år, 1960 åt vi bara 0,8 kilo. Men också ris, bulgur och cous-cous har fått fäste. Dessutom så ökar en viss typ av potatis- men då handlar det om processade knölar framför allt i form av pommes frites.
-Från den tidigare ganska standardiserade kokta potatisen så har det uppstått ett större utbud och mycket är det industrin och restaurangerna som tar fram nya produkter, säger Richard Tellström lektor på Grythytte Akademi.
Svenskarna har till följd av Livsmedelsverkets idoga arbete lärt sig att äta mycket grönsaker och frukt. Sen 1960-talet så stiger kurvorna drastiskt: vi äter tre gånger så mycket grönsaker idag som då och 50 procent mer frukt. Det visar statistik från Jordbruksverket
-Det som också händer är att vi under framför allt 80-talet får det bättre ställt vilket gör att vi under 90-talets början ökar vår köttkonsumtion väldigt mycket. Beroende på vilket köttslag så ligger ökningen sen bara 20 år tillbaka på 40, 50, 60 procent, säger Richard Tellström.
Vad kan man säga om mejeriprodukterna då? Jo, ost konsumerar vi som aldrig förr: mer än en fördubbling sen 60-talet, 18 kg per person och år äter vi. Men det är tvärt om med mjölken; vi dricker nära nog bara hälften så mycket idag som på 60- och 70-talen. Och mest minskar den klassiska standardmjölken, från 116 liter per person och år 1960 till 26 liter idag.