Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Robert Gustavsson/SVT

Restaurangernas dubbelsmocka – högre omkostnader och ändrade lunchvanor: ”Folk kommer mer sällan”

Uppdaterad
Publicerad

Flera restauranger som SVT pratat med ser ett ändrat mönster hos sina lunchgäster. Och har behövt höja priser och minska personalstyrkan.

– Det är tomt på folk i Saluhallen, säger restaurangägaren Neyan Karvelas.

I Saluhallen slakteriet i Västerås finns många restauranger och flera av dess ägare vittnar om att den ekonomiska situationen är svår i och med den ökade inflationen och det ändrade kundmönstret.

– Vi har höjt priserna litegrann på rätter där priserna på ingredienserna ökat mycket. Men vissa dagar kan vi inte hålla den budget som vi har satt, säger Neyan Karvelas, ägare på Eladi grill och delikatesser.

– Vi hör från våra leverantörer och grossister att alla restauranger gråter. Men för vår del så vet vi inte om det beror på inflationen eller om det är normalt, eftersom vi öppnade i augusti, fortsätter hon.

”Värst de senaste två månaderna”

Grekiska grill och bar i centrala Västerås upplever också att de backat ekonomiskt.

– Vi har tappat mellan 20-30 procent av kunderna. Värst har det varit under oktober och november. Vi har höjt priserna med omkring tio procent från första oktober, säger restaurangens ägare Stefan Darhaido.

I klippet knackar SVT på hos Maistro i Hallstahammar och Café Gränden i centrala Västerås för att kolla lunchläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.