Här blir gamla kontorsmöbler nya lekbord till förskolebarnen. ”Men vi återvinner framförallt människor” säger Stefan Björkman. Foto: Jenny Berggren

Returfabriken återbrukar Västerås stads kontorsmöbler – och människor

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att minska kommunens slit och släng och att ge människor en chans att komma igen efter ett missbruk. På Returfabriken, en del av Västerås stads missbruksöppenvård, får gamla kontorsmöbler nytt liv samtidigt som deltagarna tar steg mot arbetslivet.

– Vi återbrukar både möbler och människor, säger ledaren Stefan Björkman.

I dag är Returfabriken, i stora lokaler på Bäckby, en permanent del av Västerås stads verksamhet. Som vuxit och växer successivt.

Ett 40-tal deltagare, de flesta på heltid, har kommit in via hänvisning från socialtjänsten. Några är ännu inte helt ur sin beroendeproblematik medan andra är det, och på väg mot ”riktiga” jobb.

– Jag trivs bra, jag får sköta mig ganska mycket själv, säger Kent Danielsson.

Förutom verkstaden för begagnade möbler finns en annan för cyklar. Det finns också, bland annat, lager av prylar som verksamheter kan behöva med kort varsel . Däribland flyttkartonger och sommarfläktar till äldreboenden.

De är också serviceorganisation till stadens olika förvaltningar.

– Vi hjälper till att flytta verksamheter, serva cyklar till hemtjänsten, laga, bygga, lacka och att fixa saker på plats åt förskolorna – allt till en mindre kostnad och som vi kan tänka oss mäkta med, säger Stefan Björkman, teamledare och initiativtagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.