Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Dahlberg och Elisabeth Billander välkomnar Serhio Pohrebyskyi, som är konstnär och har lämnat kriget i Ukraina för några månader i Riddarhyttan. Foto: Hanna Eklund

Riddarhyttan ska bli fristad för världens konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Konstnärsparet Jan Dahlberg och Elisabeth Billander vill skapa en plats att bo och jobba på för konstnärer som behöver ny inspiration eller någonstans att fly. För ett par dagar sedan flyttade en familj från Ukraina in i det renoverade huset i Riddarhyttan.

– Vår idé är att starta upp ”artist in residence” och skapa en mötesplats och tillfällig fristad för konstnärer både från Sverige och utlandet, säger Elisabeth Billander.

Hennes sambo, Jan Dahlberg, är uppvuxen i Riddarhyttan och köpte för några år sedan det stora 1800-talshuset, som har varit ungkarlshotell och kallas Kolingen och idag inrymmer sex lägenheter.

– Det finns förstås redan en del kultur i trakten, som Galleri Astley och Teatermaskinen, men det behövs mer och vi har det senaste året jobbat på att involvera oss, arrangera aktiviteter och lyfta byn.

”Ett annat perspektiv”

Och hur är det för en göteborgare, att komma till Riddarhyttan med planer som dessa?

– När man kommer utifrån har man lätt ett annat perspektiv och förstår kanske inte riktigt landsbygden, så det har tagit lite tid att inse att det går långsammare och att alla kanske inte alltid vill ha förändring, men vi ska följa vår dröm, säger Elisabeth Billander.

I klippet får vi komma in i Kolingen och höra mer om vad ”artist in residence” innebär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.