Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt trevliga stunder” – i klippet berättar Rikard mer om hur nätverket där privatpersoner delar med sig av sina elbilsladdare har fungerat. Foto: Elin Krell/SVT

Rikard i Västerås lånar ut sin elbilsladdare till behövande – växande nätverk i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Istället för publika laddstationer väljer vissa att ladda sin elbil hos andra privatpersoner. Rikard Lundgren i Västerås är med i en växande Facebookgrupp där medlemmarna delar med sig av sina laddstolpar.

– Det har blivit ett jättehärligt forum för att hjälpa varandra, säger Tomas Nordström, en av grundarna till gruppen.

Facebookgruppen ”Vi som laddar elbil hos varandra” startade i december förra året. Genom en tillhörande app kan man söka upp privatpersoner runtom i Sverige som delar med sig av sin laddare. Runt 900 personer har lagt upp laddpunkter i appen och i Västmanland finns för tillfället 21 aktiva laddstationer.

– Inte en chans att jag hade trott att det skulle växa så här snabbt, säger Tomas Nordström, en av grundarna till Facebookgruppen och appen.

Så mycket kostar det att ladda bilen

Idén är att privatpersoner utan laddstolpe i anslutning till hemmet ska kunna tanka i närheten istället för att åka till en offentlig laddpunkt. Prissättningen på laddningen är individuell, men Tomas Nordström menar att priset oftast landar under 100 kronor om man tankar runt 50 procent.

– Både för att spara pengar, men kanske göra det mer bekvämt och slippa väntetiden på publika stationer.

Vill införa identifieringssystem

Hur gör ni för att man ska känna sig trygg med den person man ska ladda hos?

– Gruppen hjälper oss väldigt mycket. Folk rapporterar till oss och andra medlemmar att något är fuffens med en person. Då kan vi ta bort den från plattformen. Men det händer väldigt sällan. Men förhoppningsvis ska vi implementera något identifieringssystem.

”Väldigt trevliga stunder” – i klippet berättar Rikard mer om hur nätverket där privatpersoner delar med sig av sina elbilsladdare har fungerat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.