Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet frågar SVT tidigare elever från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås om hur det är att vara tillbaka på sin gamla skola. Foto: Akon Baker/SVT

Ett nostalgiskt ögonblick för tidigare elever från Rudbeckianska gymnasiet på hemvändardagen

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals före detta studenter från alla håll i Sverige kom till Västerås igår lördag för att besöka Rudbeckianska gymnasiet på hemvändardagen för ett gyllene jubileumsfirande.

– Det här handlar om mötet mellan människor, att prata om det som man varit med om och minnen. Det bara bubblar i hela skolan, det är så härligt, säger Helena Holmstedt, projektledare på skolan.

År 1623 utfärdade Gustav II Adolf fundationsbrevet för Västerås gymnasium, numera Rudbeckianska gymnasiet. För att högtidlighålla 400-årsjubileet har skolan tillsammans med Svenska domkyrkan och Sveriges äldsta skolförening Arosbröderna samordnat träffen.

Det handlar om en hemvändardag för både gamla och nya studenter, att träffas och dela minnen med varandra. Per-Erik Wallin från Arosbröderna gick själv på Rudbeckianska gymnasiet för 60 år sedan.

– Det var hårdare disciplin då har jag en känsla av, man fick börja varje dag med morgonbön, berättar han.

Besökare som tog studenten på 30-talet

Utöver mingel får gästerna chans att gå en runda i skolans klassrum, lyssna på undervisning, se utställningar och besöka domkyrkan. För många är dagen en möjlighet att träffa gamla skolkamrater och lärarna och möta nya ansikten i skolan.

– Det är väldigt trevligt för oss gamlingar att komma tillbaka, säger Per-Erik Wallin.

Projektledaren Helena Holmstedt berättar att studenter från riktigt långt tillbaka har besökt skolan på lördagen.

– Det finns de som har tagit studenten från 1930- och 1940-talet, det är ett jättestort spann, säger hon.

I klippet berättar tidigare elever från Rudbeckianska gymnasiet i Västerås om sina minnen på skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.