Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kaden Stenholm som var en av fem tävlanden i finalen berätta om sin bakelse. Foto: Johan Bjernevall/SVT

Rudbeckiusbakelsen valdes genom tävling – vinnaren kommer servera kronprinsessan

Uppdaterad
Publicerad

En tävling på Tranellska gymnasiet avgjorde vilken bakelse som ska serveras till lunchen under det första svenska gymnasiets 400 års jubileum. Vinnaren blev Kaden Stenholm som kommer få servera Rudbeckiusbakelsen till kronprinsessan Victoria under firandet.

– Det är lite vad som motiverade mig att många ska känna till den, säger Kaden Stenholm som studerar på Västerås yrkeshögskola.

Tävlingen blev till efter att Tranellska gymnasiet fick frågan om att ta fram en bakelse till Rudbeckianska gymnasiets 400 års jubileum den 24 maj.

– Då tänkte jag varför inte göra en tävling utav det och låta flera försöka få sin bakelse som vinnare, säger Marcus Hallgren som är rektor på Tranellska, samt huvuddomare för tävlingen.

Under hösten har finalisterna planerat sina bakverk. Vilka som tog sig till final avgjordes av en receptjury, där fem tog sig till finaldagen. Men för Kaden Stenholm var inte att vinna den viktigaste anledningen till att vara med.

– Jag gör någonting jag tycker är gott och roligt, så ser jag om andra också tycker det. Jag tänkte inte så mycket på att vinna.

Hedersdomare inbjuden

Under tävlingen fick domare från branschen bedöma finalisternas bakverk. Där en av hedersdomarna var Malin Lönneberg som är konditor för de svenska kocklandslaget.

– Det jag kommer ta med mig från dagen är att det hållit på så pass kort tid och är duktiga, säger Malin Lönneberg.

I klippet visar Kaden Stenholm upp bakelsen som vann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.