• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Det var den här rullstolen de misstänkta tjuvarna använde under sin stöldräd. Foto: Ur polisens förundersökning

Det fräcka rullstolstricket fungerade inte – klädtjuvar åkte fast

Med hjälp av en specialpreparerad rullstol lyckades Eskilstunaparet fylla en dold lucka med kläder för drygt 4.500 kronor. Men uppmärksamma butikskontrollanter anade oråd och tog fast paret.

Nu åtalas paret, en 37-årig man och en 23-årig kvinna, för stöld.

Ytterligare ett sällskap, även det med en person i rullstol, lyckades ta sig därifrån när kompisarna blev upptäckta.

Det var den 16 maj som mannen och kvinnan och det andra paret besökte Eko-butiken på Erikslund i Västerås. Civila väktare tyckte att paren betedde sig underligt så de beslöt att ha extra koll på personerna.

Stoppade kläderna under dynan

Väktarna beskriver händelsen så här i sin tillgreppsanmälan:

”Par 1, kvinnan sitter i rullstol. Par 2, mannen sitter i rullstol. De går till klädavdelningen med några meters avstånd mellan dem. Vi ser par 2 klippa larm med något slags verktyg de hade med sig. De bortklippta larmen läggs undan. Par 1 tar dessa kläder och tillsammans trycker dem in de vikta kläderna i rullstolen innan för dynan och på baksidan av stödet”.

När par 1 passerade kassalinjen blev de stoppade. Inne på kontoret reste sig kvinnan upp ur rullstolen.

Erkänner brott

I polisförhör har kvinnan erkänt brott men att det inte var planerat. Hon vet inte varför hon tog kläderna. Anledningen till att hon satt i rullstol var för att hon hade en spricka i hälen.

Hennes man nekar till stöldanklagelserna.

Den 12 oktober ställs paret inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer