Kontanter, vatten, värmeljus, batterier och en batteridriven radio är tips på saker som kan vara bra att ha hemma vid en kris. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Rusta dig om krisen eller kriget kommer

Uppdaterad
Publicerad

Nu genomförs en nationell kampanj i krisberedskap för andra året i rad. Det är regeringen som gett uppdraget till MSB för att öka kriskunskaperna hos folk.

Kampanjen pågår mellan 28 maj – 3 juni och det är den andra gången som veckan genomförs sedan starten 2017. Men vad är det för kris man ska vara redo för?

– Det är alla sorters kriser. Vi pratar om elavbrott, översvämningar till terrorattacker och ytterst faktiskt ett väpnat angrepp eller krig, säger Ingela Regnell, avdelningen för samhällsutveckling på länsstyrelsen.

4,8 miljoner svenskar får en folder i brevlådan med telefonnummer,checklistor och tips ”om krisen eller kriget kommer”. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Viktig information

Och i dagarna kommer du och 4,8 miljoner andra svenskar även få en folder i brevlådan med telefonnummer,checklistor och tips ”om krisen eller kriget kommer”. Något som inte har hänt på över 50 år.

– Senaste upplagan är ifrån 1961, sen fanns det en sida i telefonkatalogerna fram till 2016 så nu var det dags igen. Jag tror att det är viktigt att se över sin förmåga som privatperson själv, och har man då den själv så blir man ju säkrare att man kan klara ett läge utan att behöva hjälp och det är ju också ett sätt att minska oron i samhället, säger Ingela Regnell.

Här kan du se vilka olika aktiviteter som pågår under krisberedskapsveckan i länet.

Tips på bra saker i en egen krislåda:

  • Vatten (några petflaskor i frysen håller sig bra om vattenförsörjningen plötsligt tar slut!)
  • Konserver och annan mat som håller länge
  • En batteriradio (så att du kan få information – mobilnäten kanske är utslagna!)
  • Värme (värmeljus, sovsäck, vinterkläder)
  • Belysning (ficklampa med batterier)
  • Kontanter (tänk om elen är utslagen och dina bankkort inte fungerar)
  • Hygienartiklar (förbandslåda, husapotek)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.