Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S vill att MDH blir tekniskt universitet

Uppdaterad
Publicerad

Det beskedet gav statsminister Stefan Löfven när han under onsdagen besökte Mälardalens högskola i Västerås.

– Vi behöver ytterligare ett tekniskt universitet i Sverige. Vi ser framför oss att det är Mälardalens högskola som ska bli det. Det vill vi påbörja nästa mandatperiod, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Socialdemokraterna hoppas att utnämnandet kommer ha liknande positiva resultat på regionen som det har blivit efter att Luleås tekniska universitet bildades, för mer än 20 år sedan.

– Det blir en ännu större utvecklingskraft i samarbete med indistrin. Det blir flera projekt och flera som vill finansiera forskningsprojekt. Det kommer öka på drivkraften i utvecklingen i den här regionen och det vore väldigt bra, säger statsministern.

”Kommer stärka industrin”

Om högskolan skulle bli universitet innebär det bland annat mer resurser och att lärosätet får rättigheterna att utfärda forskarexamen utan att behöva ansöka om det. På plats under presskonferensen var också ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S).

– Vi ser potentialen i att man både ska stärka sin forskning, men också utbildningarna, för att vi ska klara av kompetensförsörjningen och innovationskraften. Det kommer stärka industrin och skapa fler jobb här i Mälardalen, säger hon.

Om Socialdemokraterna får behålla regeringsmakten så kommer förslaget att konkretiseras i en forskningsproposition i mitten av nästa mandatperiod. Vad det kommer att kosta att bygga ut högskolan med bland annat forskning är ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer