Foto: MDH & Jenny Berggren/SVT

Här är nya universitetets logga: ”Vi bygger vidare på det vi är i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola blir universitet från årsskiftet och med det kommer förstås en ny logotyp. Kostnaden uppskattas till en halv miljon kronor och har mejslats fram både internt och externt.

– Den är hämtad från vår tidigare symbol, så det vi har skapat lever vidare in i MDU. Vi bygger vidare på det vi är i dag och att den ska hålla lång tid framåt, säger Emma Sandsjö kommunikationschef Mälardalens högskola.

Proceduren med ett namnbyte är i full gång och totalkostnaden är inte klar, men Emma Sandsjö uppskattar det till 1,1 miljoner i dag, där själva logotypen står för cirka halva kostnaden.

Den gamla logotypen och färgen klarade inte de nya krav som ställs på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, så även av den anledningen var det dags för en uppdatering.

Mälardalens universitet

– Den har vuxit fram från den som vi har i dag. Vi har behållit och förtydligat den orange färgen, känslan har suttit i färgen har vi kommit fram till. Den nya färgen är dock justerad med mer röd färg och högre kontrast för att klara tillgänglighetlagstiftningens nya krav som ställs på tillgänglighet för människor med funktionsnedsättning, säger Emma Sandsjö.

Mälardalens högskola blir Mälardalens universitet och får den här nya logotypen från 1 januari 2022.

Vissa drag från gamla logotypen finns kvar, men ortsnamnen Eskilstuna och Västerås är borttagna, men de går att lägga till om det behövs.

Vad vill ni signalera med loggan?

– Vi vill symbolisera möten med bokstäverna. Möten mellan studenter och lärare, akademin, offentlig sekter och näringsliv. Möten mellan människor och olika kulturer, säger Emma Sandsjö, kommunikationschef Mälardalens högskola.

Nu börjar ett stort jobb som beräknas pågå hela våren med att byta ut logotyp och namn. Det är över 500 olika ytor/platser som har den gamla loggan och måste uppdateras, både fysiskt och digitalt – allt ifrån skyltar på hus till brevpapper och webbplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mälardalens universitet

Mer i ämnet